citrice care tolereaza gerul

Dacă dorim să creștem o lămâie sau o portocală în climat aspre, putem folosi soiuri de citrice care tolerează gerul . Acestea sunt plante care adoră soarele și climatele mediteraneene, dar evoluția tehnologică aplicată botanicii a produs mulți hibrizi și încrucișări. Unele concepute special pentru a îmbunătăți performanța în prezența temperaturilor reci.

Există multe soiuri care tolerează frigul până la 0/-5°C, dar nu lipsesc exemplarele care cresc bine chiar și sub zăpadă cu temperaturi minime până la -12°C.

Citrice care tolerează înghețul

Portocale

Dintre soiurile de portocală ( Citrus sinensis ) care tolerează gerul, putem opta pentru portocala Navellina , Newhall sau Washington care tolerează până la -5°C.

Portocala trifoliată ( Citrus trifoliata ) rezistă până la -20°C. Soiul Us119 , obținut dintr-o încrucișare între portocale sinensis și trifoliate cu grapefruit , tolerează până la -10°C.

Putem opta și pentru portocala amară ( Citrus aurantium ) care tolerează înghețul până la -9°C, excelentă pentru gemuri, sau Chinotto ( Citrus myrtifolia ) din care se obține cunoscuta băutură care tolerează până la -5°C. .

Povestea lui

Citrange este un hibrid între portocala dulce ( Citrus sinensis ) și portocala trifoliată ( Poncirus trifoliata ), creat special pentru a crea un citrice rezistent la frig . Fructele au o aromă normală de portocale .

Există soiuri de Citrange care rezistă până la -12°C.

Lămâie

Din păcate, lămâile necesită temperaturi ridicate și nu există multe soiuri care să tolereze gerul. Printre cele mai comune în Italia amintim lămâia Eureka ( Citrus limon Eureka ) și lămâia Femminello ( Citrus limon Femminello ): ambele tolerează temperaturi de până la -2°C.

Dar putem folosi hibrizi precum Lămâia Meyer ( Citrus x meyeri ), folosită pe scară largă în cele mai reci locuri: tolerează înghețul până la -8°C. Este o încrucișare între un grapefruit și un hibrid de mandarină și pomelo . Are o aromă mai dulce decât lămâile normale .

Alți hibrizi amintesc de fructele și aroma de lămâie , cum ar fi Citrus ichangensis , numită lămâie Ichang , care tolerează până la -10°C. Are gust de lămâie, puțin mai acid și aromat: chiar și coaja este foarte parfumată. O alternativă este Yuzu ( Citrus junos ) care tolerează înghețul până la -12°C: fructele au gust de lămâie , dar sunt mai dulci.

Citrumelo

Acesta este, de asemenea, un hibrid creat pentru a rezista la cele mai reci temperaturi. Este o încrucișare între un grapefruit și o portocală trifoliată.

Rezistă până la -15°C, iar fructele arată și au gust de lămâie .

Lămâie verde

Fructul pe care îl știm ca Lime este produs de diferite soiuri de citrice , cu diferite toleranțe la frig. Precum Citrus aurantiifolia (-9°C), Citrus x latifolia (-3°C), Citrus glauca (-2) și Citrus hystrix sau Combava (-3°C).

Kumquat

Kumquat ( Citrus japonica ) este un fruct citric cunoscut pentru rezistența sa mai mare la frig: în medie până la -5°C.

Unele soiuri tolerează până la -10°C, cum ar fi Meiwa Kumquat ( Fortunella crassifolia ) și Nagami Kumquat ( Fortunella margarita ).

Mandarin

Unele soiuri de mandarină ( Citrus reticulata ) tolerează înghețul, cum ar fi mandarina Keraji care rezistă până la -10°C. Mandarinele clementine ( Citrus × clementina ) tolerează temperaturi de până la -5°C.

Mandarina Satsuma ( Citrus x unshiu ) este o mandarină fără semințe care rezistă până la -10°C

Tangelo

Tangelo este cunoscut în Italia sub numele de Mapo ( Citrus × tangelo ), deoarece este un hibrid între mandarine mandarine ( Citrus x mandarina ) și grapefruit .

Tolerează temperaturi de până la -2°C, dar unele soiuri ajung până la -8°C, cum ar fi Tangelo Minneola .

Sfaturi pentru cultivarea citricelor iarna

Temperaturile indicate în acest articol se referă la plante și nu la fructe, care trebuie recoltate înainte ca frigul să scadă sub zero.

Chiar dacă acestea sunt plante care tolerează frigul, este o idee bună să oferiți niște protecții. Când temperaturile scad sub zero acoperim frunzișul cu un voal respirabil de tnt (țesătură nețesă) și întindem un strat de mulci la picioarele plantei. Înainte de a întinde mulciul, distribuim și îngropam ușor câteva perle bioactivatoare specifice citricelor . Acestea sunt substanțe naturale care ajută plantele să depășească stresul de șoc termic.

In caz de ninsoare, scuturam usor crengile pentru a o face sa cada. Planta nu se teme de frig dar ramurile se pot rupe sub greutatea zăpezii. Dacă este necesar, ajutăm planta cu un tutore.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *