Apărarea culturilor noastre de Peronospora într-un mod organic este importantă pentru a obține fructe și legume cultivate în mod natural și fără utilizarea pesticidelor.
În timp ce substanțele agrochimice sintetice au un efect imediat împotriva paraziților și sporilor fungici, „apărarea biologică” presupune folosirea în comun a unei serii de soluții naturale și bune practici de cultură, menite să prevină și să limiteze apariția atacurilor paraziților.
Pe baza cunoașterii caracteristicilor diferiților inamici ai culturilor noastre, „apărarea biologică” operează în primul rând într-o manieră preventivă, pentru a crea condițiile astfel încât insectele și bolile fungice să nu se poată dezvolta pe plantele noastre.
Preveniți mucegaiul în mod organic
Peronosporaceae sunt o familie de ciuperci care include multe genuri diferite. Folosim termenul Peronospora într-un sens general, dar există diferite tipuri de spori legate de tipul de cultură preferată. Cum ar fi mucegaiul pufos din salata verde ( Bremia lactucae ), mucegaiul crucifer care ataca varza ( Peronospora brassicae ) sau mucegaiul pufos al viței de vie ( Plasmopara viticola ).
Cu toate acestea, toate mucegaiurile produc aceleași pagube. Pe frunze apar pete maronii sau cenușii, planta oprește înflorirea și tinde să se usuce. La capete de salată afectează frunzele externe, dar se poate extinde în interior, iar la Cucurbitacee chiar distruge planta.
O altă problemă este volatilitatea ușoară a sporilor: în prezența unor medii umede sau ploioase, aceștia pot contamina cu ușurință plantele din apropiere.
Ca toate ciupercile, proliferează cu umiditate, când ploile sunt frecvente, însoțite de temperaturi blânde, între 15°C și 25°C. Vara, cu temperaturi ridicate și aer „uscat”, își opresc dezvoltarea. Pentru a relua apoi toamna, cu primele ploi.
În funcție de zona noastră geografică, primăvara și toamna putem adopta diferite tehnici agronomice care vizează limitarea umidității ambientale și foliare a plantelor din grădina de legume și livadă. De exemplu:
- cultivam gradina de legume intr-o zona expusa la soare multe ore din zi. Solurile umbrite sunt mai puțin expuse la evaporare și generează mai ușor stagnare.
- Udăm doar solul. Picăturile de apă care rămân mult timp pe frunze pot fi o poartă de intrare pentru sporii fungici.
- În lunile în care umiditatea mediului este mai mare și riscul de apariție a bolilor fungice este mai mare, efectuăm tratamente cu îngrășăminte pe bază de Zeolit și Cupru . Zeolitul , un pic asemănător cu Sepiolitul din apropiere, folosit pentru nisipul pisicilor, are capacitatea de a absorbi umiditatea de la suprafață, în timp ce cuprul este un fungicid tradițional care a fost întotdeauna folosit pentru a combate bolile fungice în grădina de legume.
Cum să faci față mucegaiului în grădina de legume și în livadă
În prezența urmelor bolii, putem integra utilizarea cu alte soluții biologice.
Extractul de coada-calului este o substanta de baza de origine naturala, obtinuta din prelucrarea plantei Equisetum arvense si permisa in agricultura. Este bogat în potasiu, calciu și magneziu, dar mai ales în silice: o substanță care absoarbe umiditatea de suprafață și întărește țesuturile plantelor horticole și fructifere, făcându-le mai puțin supuse atacurilor bolilor fungice, precum Peronospora . Pulverizăm la fiecare 10 zile primăvara și toamna pentru prevenire sau direct pe zonele infectate în prezența bolii.
În prezența frunzelor infectate , carbonatul de sodiu este, de asemenea, foarte eficient . Dacă este pulverizat pe părțile deteriorate, are capacitatea de a crește rapid pH-ul suprafeței frunzelor, provocând deshidratarea sporilor.