Cultivarea Aloe în ghivece nu este dificilă și ne va răsplăti cu un aspect statuar. Aloe vera este cea mai răspândită specie în grădinile noastre și este una dintre cele peste 500 de specii de Aloe . Este o plantă perenă din familia Asphodelaceae și este o suculentă. Aceasta înseamnă că are capacitatea dublă de a stoca umiditatea în frunzele sale și de a o folosi atunci când este necesar.
In gradina frunzele sale pot atinge inaltimea de 1 metru: daca il crestem in ghiveci va ramane mai mic ca dimensiuni, in functie de dimensiunea recipientului. Planta creează un smoc de frunze lungi, cu vârful ascuțit și spini doar pe laterale. Frunzele sunt groase și cărnoase și conțin un gel bogat în vitamine, aminoacizi și antioxidanți. Deja în antichitate, gelul de Aloe vera era folosit în medicină pentru efectele sale benefice.
Alături de calitățile gelului, Aloe vera este utilă și prin „curățarea” aerului din casele noastre de micropoluanții din interior: așa-numiții VOC. Citiți această știre pentru a afla mai multe!
Aloe vera se inmulteste datorita polenului care se dezvolta langa planta mama.
Cum să crești Aloe în ghivece
Dupa achizitionarea plantei de Aloe vera alegem vaza destinata sa o adaposteasca. Ar trebui să fie puțin mai mare decât cea din pepinieră și prevăzută cu orificii de drenaj în fund.
Întindem pe fund un strat de material drenant, cum ar fi argilă expandată sau pietriș, și umplem cu pământ specific pentru suculente. Este un sol adaugat cu nisip siliceos care face ca substratul de cultura sa fie deosebit de drenant: suculentelor nu le plac apa stagnanta si excesul de umiditate.
Temperatura ideală de cultivare este între 18°C și 25°C, dar Aloe vera tolerează frigul până la 5°C și sufocarea până la 40°C. Casele noastre sunt locul perfect pentru a cultiva Aloe vera in ghivece: vara o putem muta pe terasa intr-o pozitie umbrita neexpusa la razele arzitoare ale soarelui; in celelalte luni il putem muta in interior intr-o pozitie insorita.
Pentru a asigura plantei nutrientii necesari folosim un biostimulant natural de origine vegetala . Este un produs lichid concentrat si trebuie diluat in apa pentru irigare o data pe luna.
Repotarea se efectueaza la fiecare 3 ani intr-un ghiveci ceva mai mare si avand grija sa se inlocuiasca solul cu un nou substrat pentru suculente.
Cum se uda Aloe
Acestea sunt plante suculente, obișnuite în natură cu perioade lungi de secetă, până la punctul de a fi dezvoltat capacitatea de a o depozita în frunze. Cu toate acestea, nu este obișnuit să trăiască în sol excesiv de umed, care poate stimula cu ușurință bolile fungice și putregaiul bazal.
Udăm doar când solul se simte uscat la atingere. Vara o vom face mai des, in timp ce iarna irigatiile sunt aproape suspendate.
Frunzele nu necesita pulverizare cu apa, dar trebuie sa le curatam periodic pentru a indeparta praful care inevitabil se va depune.