calathea

Dacă ești în căutarea unei plante de apartament cu efect wow, trebuie să crești Calathea !

În spatele termenului Calathea există de fapt un gen de plante din familia Marantaceae care include peste 60 de specii diferite. Toate sunt plante perene veșnic verzi, originare din pădurile tropicale americane și, prin urmare, pot fi cultivate cu ușurință într-un mediu cald și controlat precum casele noastre.

Toate Calathees au frunziș bogat decorat și există multe soiuri din care să alegeți.

Calathea ornata are frunze mari cu nervuri de culoare mai deschisa, intre verde deschis, alb sau roz. Calathea lancifolia produce frunze lungi, lanceolate, ușor ondulate la margini: nervurile sunt evidente, dar apar cu pete rotunde mai închise.

Calathea makoyana
Calathea makoyana

Calathea orbifolia și Calathea majestica au frunze mari, rotunjite sau ovale, foarte decorative și cu nervuri evidente și de culoare alb-argintie. Calathea makoyana produce frunze alungite cu linii de culoare verde închis și pete laterale.

Calathea orbifolia
Calathea orbifolia

Unde să crească Calathea

Este originar din pădurile tropicale, așa că tolerează bine căldura, dar suferă sub 15°C. Apartamentele noastre, racoare vara si calduroase iarna, sunt locul ideal!

Totuși, să evităm curentele reci, de exemplu lângă ferestrele care se deschid adesea iarna, care pot stresa planta. De asemenea, ar trebui evitate sursele de căldură, precum caloriferele sau șemineele: fac aerul prea uscat și frunzele vor tinde să se usuce la vârfuri.

Alegem o pozitie luminoasa dar fara a expune frunzele la lumina directa a soarelui: in cele mai calduroase ore si vara ar putea arde frunzele.

Calathees au un ritm diurn si nocturn: ziua tind sa-si „deschida” frunzisul pentru a aduna cat mai multa lumina, cand vine intunericul tind sa se inchida.

Cum să crești Calathea în ghivece

După cumpărare putem transplanta Calathea într-un ghiveci mai mare decât cel în care a fost cultivat.

Folosim un pamant pentru plante verzi la care vom adauga o doza de perle bioactivatoare pentru a stimula inradacinarea radacinilor cu substratul.

Apoi va trebui să oferim plantei nutrienții necesari. Cea mai simplă soluție presupune utilizarea unui bio-inductor lichid specific plantelor de apartament, care să fie diluat în apă pentru irigare. Vom face acest lucru o dată la 10 zile primăvara și vara și o dată pe lună toamna și iarna.

Cum se udă Calathea

Menținem întotdeauna solul umed și udăm planta periodic.

Când udăm planta, faceți-o adânc: dacă este posibil, mutați-vă într-o chiuvetă și irigați bine tot pământul cu apă la temperatura camerei. Apoi lasam planta sa se scurga foarte bine, aproximativ 30 de minute, inainte de a o pune la loc.

Cu titlu orientativ, acest tratament trebuie efectuat în fiecare săptămână, dar depinde și de mărimea ghiveciului: dacă este mic necesită udari mai dese, mai ales vara.

Fiind o plantă tropicală, iubește o anumită umiditate a mediului: zilele călduroase și însuflețite de vară dar și utilizarea sistemelor de încălzire și aer condiționat fac aerul să se usuce. În aceste perioade ale anului este o idee bună să pulverizați frecvent apă pe frunze pentru a crește nivelul de umiditate a mediului pe frunze. În caz contrar, au tendința să se usuce, începând de la vârf. Folosim apă la temperatura camerei și eventual demineralizată, cum ar fi apa de ploaie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *