caprifoi comun

Dacă căutăm un cățărător viguros, cu înflorire frumoasă, putem lua în considerare creșterea caprifoiului ! Ceea ce numim de obicei caprifoi sunt de fapt Lonicere , un gen de plante din familia Caprifoliacee care include peste 200 de specii diferite. Cel mai răspândit, caprifoiul comun , se numește Lonicera caprifolium . Dar Lonicera periclymenum merită o mențiune cu florile sale colorate care rezistă mult mai mult pe plantă: din aprilie până în octombrie. Sau Lonicera xylosteum care produce flori delicate alb-crem din mai până în iulie, urmate de fructe de pădure roșii. Sau Lonicera japonica cu florile mari albe și galbene.

cresc caprifoi - Lonicera caprifolium
Lonicera caprifolium

Toate sunt plante cățărătoare și aproape toate au frunze de foioase: își pierd frunzele iarna și până în martie, dar există excepții precum Lonicera japonica care este aproape veșnic verde.

Este foarte apreciat, în special caprifoiul comun ( Lonicera caprifolium ), deoarece se adaptează foarte bine la temperaturile noastre: tolerează până la 30°C și frigul până la -20°C.

Este așadar soluția ideală dacă căutăm un cățărător robust pentru grădină, cu înflorire frumoasă de vară. Caprifoiul comun produce flori mari, albe și galbene, foarte spectaculoase și foarte parfumate, din mai până în septembrie.

Planta produce lăstari lungi care pot ajunge până la 6 metri lungime!

Unde sa cresti caprifoiul

Pentru toleranță la frig, până la -15°C și minus -20°C pentru perioade scurte, nu ar trebui să existe probleme în aproape toate regiunile Italiei. Alegem o pozitie insorita pentru a asigura o inflorire abundenta.

Trebuie totuși să fim atenți la căldură dacă locuim în zonele sudice, cu veri care depășesc 30°C zilnic. În acest caz, este mai bine să alegeți o poziție semiumbrită, pentru a proteja planta de lumina directă a soarelui la amiază în cele mai călduroase zile ale lunii august.

Tolerează bine vântul și aerul sărat tipic grădinilor marine.

Sfaturi pentru creșterea caprifoiului

După ce am ales locul corect și suportul pe care va crește caprifoiul , putem trece la pregătirea gropii de plantare.

Orificiul trebuie să fie dublu față de dimensiunea și adâncimea ghiveciului în care se află mica plantă de caprifoi . După poziționarea plantei, putem umple gaura cu pământ fertil pe care îl vom îmbogăți cu perle bioactivatoare . O solutie de origine naturala, utila in momentul transplantarii pentru a stimula cresterea vegetativa a plantei.

Vom putea apoi repeta distribuția bioactivanților naturali o dată la două luni în perioada de înflorire, din aprilie până în septembrie.

Irigarea caprifoiului

Caprifoiele cultivate în grădină sunt practic autosuficiente din punct de vedere al apei: primesc apă din ploaie și au un sistem radicular capabil să găsească umiditatea în adâncime. Va trebui doar să irigam vara și în cazul unor perioade excepționale fără precipitații.

Răsadurile nou transplantate vor trebui în schimb îngrijite mai mult în primii ani de viață. Avem grijă ca solul să fie mereu umed și udăm periodic, mai ales vara. În lunile mai calde putem întinde un strat de mulci la poalele plantei: va limita evaporarea apei și va reține umiditatea pentru rădăcini.

Tunderea caprifoiului

Ramurile de caprifoi pot depăși 6 metri lungime. Frumusețea lui este dacă avem structuri mari de „acoperit”, dar dacă avem probleme de spațiu va trebui să intervenim cu tăiere pentru a le ține dezvoltarea.

Cel mai bun moment pentru tăiere este sfârșitul iernii, în jurul lunii februarie sau martie: tăiați ramurile uscate și deteriorate și scurtați ramurile laterale și mai bătrâne la o lungime de 15 cm.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *