cum sa cresti ciuperci

În sezonul de toamnă este minunat să mergi în pădure pentru a culege ciuperci . Eu și Marco nu suntem foarte experimentați, dar vecinul meu este un adevărat entuziast! Știe să le recunoască, știe unde să meargă să le strângă și știe care sunt cele mai bune perioade ale anului pentru a le găsi. Și petrece mult timp făcând plimbări lungi pentru a se întoarce acasă cu o pradă drăguță, pe care apoi o curăță și o aranjează personal. Știați că ciupercile pot fi cultivate și acasă? Este nevoie doar de puțin spațiu, câteva materiale, câteva cunoștințe tehnice și trucuri și temperatura potrivită pentru a avea ciuperci proaspete, sănătoase și sigure gata de savurat într-o rețetă excelentă .

Cum să crești ciuperci acasă

Pentru a cultiva ciuperci acasă, există diferite tehnici. În funcție de cel pe care îl urmăm, sunt necesare diferite materiale, unelte și ustensile. Printre cele mai simple metode se numără creșterea în cutie, creșterea într-un ciot de lemn și creșterea… cu hârtie igienică! Deci, să vedem cum se face. 

App

Cum să crești ciuperci în cutii

Dacă vrem să încercăm să cultivăm ciuperci într-o cutie , creând propria noastră fermă de ciuperci, vom avea nevoie de o cutie, care poate fi din lemn sau polistiren și care trebuie să aibă cu siguranță o margine înaltă. Apoi au nevoie de un substrat adecvat pentru a crește miceliul, care sunt sistemele vegetative ale ciupercilor. Apoi o foaie de plastic închis la culoare, niște pământ de bună calitate, câteva grame de miceliu gata făcut luat din pepinieră, de exemplu ciuperci champignon sau cardoncelli, și apoi niște frunze uscate sau paie.

PASUL 1

Dacă ești leneș, știi că pe piață există și cutii gata de folosit, complete cu ghiduri despre cum să crești! Daca, insa, vrei sa faci totul singur, pentru substrat incepi cu un amestec de gunoi de grajd bine asezonat. Trebuie amestecat cu frunzele și mai ales cu solul, care să nu fie prea acid și, mai ales, bine sterilizat. Acest pas se poate face asezand solul umed intr-un recipient potrivit si gatind-l la putere medie in cuptorul cu microunde pentru cateva minute.

PASUL 2

Pentru a crea fizic ferma de ciuperci , de aceea, trebuie să poziționați cu atenție foaia de plastic pe fundul cutiei, astfel încât să acoperiți întregul interior, fixând-o cu cuie acolo unde este necesar și lăsând-o mult dincolo de marginile recipientului. Acum este timpul să adăugați gunoiul de grajd cu pământ, umplând cutia până la aproximativ 5 centimetri de margine. Apoi trebuie să umeziți totul cu flaconul de pulverizare și să lăsați cutia așa, să se odihnească, timp de câteva săptămâni.

PASUL 3

Când a sosit momentul, trebuie să faceți mici găuri în substrat care coboară până la o adâncime de câțiva centimetri. Miceliile trebuie îngropate în găuri , distanțandu-le la aproximativ 10 centimetri, apoi acoperindu-le cu alt substrat și în cele din urmă umezindu-le din nou cu apă.

Caseta gata făcută trebuie păstrată la o temperatură minimă de 20°C. Locul său ideal este în interiorul unei pivnițe , într-un subsol sau chiar într-un garaj. De asemenea, este foarte important să udați solul zilnic, fiind foarte atent la stagnare.

Dacă ați făcut totul bine, în câteva săptămâni va începe să se formeze un mic mucegai albicios , semn că ciuperca începe să crească. Va trebui să adăugați niște pământ calcaros, steril și să-l neteziți. Apoi compactați-l și umeziți-l din nou, apoi luați marginile lungi ale pânzei și acoperiți totul, transferând în final cutia într-un mediu mai rece.

Dupa maxim 20 de zile vei vedea in sfarsit apar primele ciuperci si vor creste foarte repede!

Cum să crești ciuperci cu bușteni de lemn

Daca nu ai timp sau dorinta sa-ti construiesti propria ferma de ciuperci, poti cumpara kiturile gata facute pe care le gasesti la pepiniera. Cu siguranță există cutii, dar și bușteni de lemn, gata de cultivat. Pentru a face acest lucru mai aveți nevoie de câteva materiale, cum ar fi o cutie mare și drăguță în care să puneți bușteanul și să-l păstrați umed, o farfurie mai mare decât butucul în sine și apă proaspătă neclorinată.

Pentru a crește ciuperci în ciot, trebuie să o plasați într-o zonă umbrită, de preferință în exterior. Apoi uda-l, inarmandu-te cu multa rabdare, cel putin sase luni. Numai în acest fel miceliul se va dezvolta încet în interiorul lemnului. Și apoi, încetul cu încetul, primele ciuperci vor ieși din găurile din buștean!

Cum să crești ciuperci cu hârtie igienică

O ultimă tehnică pe care vreau să ți-o ilustrez este pe cât de curioasă, pe atât de utilizată pe scară largă. De fapt, pentru a cultiva ciuperci acasă folosești și tubul de rulou de hârtie igienică când este terminat! Practic devine substratul pe care va crește miceliul. Împreună cu tubul, atunci, cu siguranță vei avea nevoie de spori, de preferință dintr-un kit achiziționat gata făcut, o pungă de plastic, o cutie, o farfurie mare și o sticlă cu pulverizator cu apă fără clor.

PASUL 1

Pentru a începe, trebuie să aduceți o oală cu apă la fiert, apoi să o opriți. Apoi luați tubul de carton și scufundați-l în apă clocotită până când este bine înmuiat. Odată gata, trebuie scursă cu grijă, pentru a nu se rupe, și lăsată la răcit.

PASUL 2

Rula caldă trebuie apoi pusă în punga de plastic, apoi umplută cu miceliu, sigilată ermetic cu benzi de cauciuc și așezată pe farfurie. Se pune apoi în cutie, care la rândul său trebuie mutată în întuneric într-un mediu destul de umed. Făcând acest lucru, primele ciuperci vor începe să apară în aproximativ 3 săptămâni.

PASUL 3

În acest moment, punga va fi mutată la frigider pentru aproximativ câteva zile. După care rulada va fi scoasă din pungă și lăsată să se odihnească la temperatura camerei, într-un loc luminat, câteva zile. Nu uitați să-l udați în mod regulat cu flaconul de pulverizare!

După aproximativ zece zile, ciupercile tale vor fi în sfârșit gata. Frumusețea acestei metode este că, odată ce ciupercile au fost îndepărtate din rulou, va fi suficient să închideți punga și să așteptați ca miceliul să reapară pentru a vedea cum cresc altele noi.

Similar Posts