Este ușor să crești crini și cu atât mai mult dacă o facem în ghiveci: multe soiuri nu tolerează gerul și iarna putem muta mai ușor ghiveciul într-un loc încălzit.
Ceea ce numim în mod popular ” Calle ” sunt numite botanic Zantedeschie , printre altele în omagiu adus botanistului italian Giovanni Zantedeschi , şi sunt un gen de plante aparţinând familiei Araceae .
Numele „ Calla ” derivă în schimb din grecescul kalos și înseamnă „frumos”, în omagiu adus înfloririi sale. Nu sunt foarte multe specii, dar putem alege dintre mulți hibrizi: așa că, alături de clasicii crini albi puri , putem găsi cu ușurință și cei cu flori portocalii, roșii, galbene, violete sau bicolore.
Unde să crească crini Calla
Sunt plante perene și bulboase. Zantedeschia aethiopica , cea mai comună cu flori albe și spadice mari galbeni, tolerează frigul până la -5°C. Așa că îl putem crește cu ușurință în grădină, lăsând bulbii în pământ iarna.
Hibrizii decorativi, cu flori multicolore, sunt mai delicati iar iarna este mai bine sa scoatem bulbii din pamant pentru a-i replanta primavara: daca ii crestem in ghiveci ii putem muta intr-un loc adapostit.
Există și soiuri de Zantedeschia palustri, potrivite pentru cultivare în apropierea iazurilor ornamentale sau a căilor navigabile. Hibrizii au de obicei o înălțime de 60 cm, mai potrivite pentru cultivarea în ghivece. Zantedeschia aethiopica poate depăși 80 cm. Atunci când cumpărați, alegeți varietatea care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
Adoră o poziție însorită, dar nu tolerează soarele direct vara, mai ales dacă este foarte cald ca în sudul Italiei. În acest caz, este mai bine să alegeți o poziție semiumbrită. Dacă o creștem în ghiveci, o putem lăsa la soare primăvara și o putem muta la umbră vara.
Cum să crești crini Calla
Bulbii sunt transplantați din ianuarie până în mai pentru a obține flori din iunie până în septembrie. Dar diferitele soiuri pot avea perioade diferite de înflorire.
Vă sugerăm să folosiți un ghiveci mare și adânc în care să creșteți 2 sau 3 bulbi Calla . Bulbii nu au nevoie de mult sol, dar planta va ajunge rapid la 50 cm iar un ghiveci mare va oferi plantei mai multa stabilitate.
Amestecam in sol o doza de bioactivator cu eliberare lenta : acestea vor fi utile pentru stimularea inradacinarii bulbului si vor furniza elementele nutritive in primele luni. Ulterior, pe toată perioada de înflorire, vom susține creșterea plantei cu un biopromotor lichid pentru plante cu flori , care se diluează în apă pentru irigare la fiecare 10 zile.
Asigurăm unul sau mai multe suporturi plantei și alegem o poziție ferită de vânt: ar putea îndoi tulpinile înalte, compromițând înflorirea.
Întotdeauna menținem solul umed, dar fără a exagera. La fel ca toate plantele cu bulbi, umiditatea excesivă provoacă putrezirea bulbului: să evităm să lăsăm prea mult timp apă stagnată în farfurie.
Cum să-l îngrijești iarna
La sfârșitul înfloririi, planta tinde să-și piardă partea aeriană și să intre în repaus vegetativ. Florile pot fi tăiate, pentru a le crește într-o vază cu apă acasă, sau le putem tăia după ce s-au decolorat pe plantă. Iarna frunzele tind și ele să devină galbene și uscate: în acest fel transferă nutrienții bulbului și îi vor fi utile pentru ca acesta să înflorească anul viitor.
Când frunzele sunt uscate, tăiați planta la picioare. Pentru a proteja becul de îngheț mutam vaza într-un loc protejat; alternativ extragem bulbul din sol si il depozitam intr-un loc uscat si intunecos, asteptand transplantarea in primavara viitoare.