rosii in ghivece

Roșia este , fără îndoială, unul dintre marii protagoniști ai grădinii de vară : este o cultură care oferă satisfacții enorme. Roșiile de casă au o aromă incomparabilă, mai ales dacă sunt consumate proaspăt culese.

Chiar și cei care nu au o bucată de pământ la dispoziție pot cultiva roșii în ghivece . Așadar, iată un ghid simplu despre cum să obțineți roșii chiar și pe balcon , cu câteva trucuri inteligente pentru a obține rezultate excelente.

Ghiveciul și pământul

Roșia este o plantă destul de solicitantă: necesită un ghiveci de dimensiuni bune și un sol destul de bogat în substanță organică și elemente nutritive. Ca recipient va recomandam sa alegeti o vaza de minim 30 cm in diametru si 30 cm adancime.

Pentru substrat, va fi bine un sol organic universal bun , pe care îl putem îmbogăți cu câteva pumni de gunoi de grajd granulat sau humus de râme.

Ce roșii să plantezi

La cultivarea în ghivece recomandăm alegerea soiurilor cu dezvoltare moderată , mai potrivite pentru a avea sistemul radicular limitat de recipient. Dacă este posibil, preferăm roșiile care sunt rezistente la putrezirea capătului florii, problemă care poate apărea cu ușurință în timpul verii. 

O alegere excelentă sunt soiurile cu fructe mici, cum ar fi roșiile cherry sau curmale . Printre altele, sunt în general foarte iubiți de copii, care pot fi implicați în cultivare.

Nu merită să plantezi roșii sos în ghivece : pentru a face piure de roșii ai nevoie de o recoltă substanțială, care este greu de obținut în cei câțiva metri pătrați ai unui balcon.

Perioada de cultivare

Roșiei nu-i plac temperaturile sub 12-15 grade, așa că cel mai bine este să o plantați în aer liber începând de la începutul lunii mai , când nu există riscul prea mare de înghețuri târzii. Coacerea fructelor începe în iunie . 

Daca vrem sa incepem de la seminte putem sema in pat incalzit intre februarie si martie, pentru a obtine rasaduri care sa fie transplantate in ghiveciul final la sfarsitul primaverii. Cultivarea ne va însoți până în toamnă, când gerul va pune capăt plantei.

Susținere

Planta de tomate nu este capabilă să stea în picioare singură, mai ales când poartă greutatea fructului, motiv pentru care este important să-l legați de un suport . Doar plantați un trestie drept în centrul ghiveciului și amintiți-vă să legați tulpina plantei la fiecare 20-30 cm pe măsură ce crește.

Un truc inteligent pentru a face roșia noastră mai stabilă este să facem o movilă de pământ la baza tulpinii.

Udă roșiile din ghiveci

Udarea este esențială, mai ales pentru plantele în ghivece. Trebuie să udăm constant , pentru a ne asigura că solul nu se usucă , ci evitând excesele , care provoacă boli. 

Nu se poate da un număr precis al cantității de apă de dat roșiilor: depinde de climă, de mărimea ghiveciului și de dezvoltarea plantei. Trebuie să vă ajustați simțind solul cu degetul . Scopul este să-l mențin umed , fără să fie vreodată umed. Dacă vedem farfuria plină, trebuie să o golim întotdeauna. O idee pentru a menține solul umed mai mult timp este să mulci, acoperind solul din jurul plantei cu paie. 

Să ne amintim că nu trebuie să udați în orele calde și că cel mai bine este să direcționați apa spre sol, evitând umezirea frunzelor.

Fertilizare

Prima și fundamentală fertilizare este cea de pornire: trebuie să începeți cultivarea cu un sol bogat.

Când vedem că florile se nasc, poate fi util să întărim prezența nutrienților, să susțină producția de fructe. O alegere simplă este utilizarea îngrășământului lichid , care are acțiune imediată. Există îngrășăminte organice gata făcute, în general pe bază de vinasă. Dacă nu ne este frică de mirosul urât, ne putem autoproduce macerate fertilizante cu plante de urzici.

Tăierea roșiilor

Pentru a menține plantele de tomate sănătoase și productive, este o idee bună să faceți trei lucrări de tăiere .

  • Curățarea piciorului : În primii 15 cm de sol este mai bine să lăsați tulpina curată, să îndepărtați crenguțele și frunzele. In acest fel aerul circula si se reduc problemele bolilor precum alternaria sau mucegaiul pufos.
  • Feminizare . „Femelele” sunt lăstarii care cresc în axilele ramurilor principale (adică la intersecția dintre ramură și tulpină). Nu sunt productive, așa că trebuie îndepărtate când au 4-5 cm lungime.
  • Tunderea . Pentru a opri creșterea plantei de tomate putem decide să tăiem, tăind tulpina principală la înălțimea dorită, deasupra ultimei trepte de ramuri pe care dorim să-l părăsim. Când creșteți într-un ghiveci, dacă planta devine prea înaltă, merită să o tundeți.

Similar Posts