Astăzi vreau să vă împărtășesc toate secretele mele despre cum să îngrijesc orhideele. Eu le numesc generic orhidee, dar în realitate mă refer la phalaenopsis , cele mai comune plante din casele noastre. Aceste orhidee se numesc phalaenopsis pentru că minunata lor floare seamănă cu un fluture cu aripi desfăcute. Cu mulți ani în urmă mi-au dat o plantă mică și a fost imediat dragoste la prima vedere. Prima mea orhidee însă a fost un dezastru total și a murit imediat, dar nu m-am descurajat niciodată! Am cumpărat mai multe orhidee, am cerut ajutorul pepinierului meu de încredere, am citit câteva cărți și de-a lungul timpului am avut satisfacția mea. În realitate, a îngriji o orhidee în cel mai bun mod posibil este cu adevărat ușor, tot ce ai nevoie este de câteva mici precauții și aceste plante ne vor oferi înfloriri frumoase.
ORHIDEEA PHALAENOPSIS
Aceste orhidee sunt originare din Asia și sunt tipice zonelor calde și umede. Particularitatea lor este că cresc atașați de scoarța copacilor. De fapt, rădăcinile sunt toate aeriene, astfel încât această plantă nu are nevoie de pământ pentru a crește florile lor sunt adesea mari și au înflorire lungă. Aceasta este o plantă monopoidă, adică se dezvoltă pe un singur picior vegetativ.
CE ORHIDEE SA CUMPARA?
Există multe tipuri diferite de phalaenopsis pe piață care diferă prin culoarea florilor lor: alb, roz, galben, portocaliu, fuchsia, pe scurt, ai cu mare răsfăț. Singura culoare care in mod natural nu apartine acestor plante este albastrul cu toate nuantele sale, asa ca daca gasesti o orhidee cu aceste culori este de fapt flori albe vopsite in albastru. Ele sunt adesea vândute în ghivece transparente care permit să se vadă rădăcinile. Când cumpărăm o orhidee, să ne asigurăm de sănătatea rădăcinilor; trebuie sa fie ferme, pline, cu o culoare verde intens… pe scurt nu trebuie sa fie uscate! Frunzele trebuie să fie, de asemenea, ferme și de culoare verde aprins, dar mai presus de toate trebuie să tindă în sus; Sfatuiesc sa nu achizitionez orhidee cu frunze „urechi de cocker”, adica frunze care tind in jos, deoarece inseamna ca planta are unele probleme. Va sugerez apoi sa achizitionati o orhidee cu multi muguri inca inchisi, astfel incat sa va bucurati de inflorire mult timp.
CE VAZA SA ALEG?
Pentru incepatori recomand vaze transparente, dar doar pentru practic. Mulți cred că este aproape obligatoriu să folosiți vaze transparente pentru a încuraja fotosinteza rădăcinilor. În realitate, fotosinteza este realizată aproape exclusiv de frunzele orhideei și foarte puțin de rădăcini. Avantajul ghivecelor transparente este că putem verifica cu ușurință starea de sănătate a rădăcinilor și nevoia lor de apă. Așa că dacă ne simțim experți în cultivarea orhideelor putem folosi cu ușurință o vază netransparentă, planta nu va suferi deloc de pe urma schimbării. După cum s-a menționat anterior, orhideele au rădăcini aeriene, așa că nu ar trebui niciodată plasate în solul clasic de plante. Substratul ideal pentru orhidee este scoarța mărunțită de copac, numită și scoarță . În multe cazuri, pentru a crește umiditatea vazei, se adaugă și puțin mușchi de sphagnum pentru plante, care este un fel de mușchi capabil să rețină apa. Mărimea ghiveciului trebuie să fie proporțională cu dimensiunea plantei, în orice caz pentru a încuraja înflorirea generoasă este mai bine să alegeți ghivece mici.
CUM SE UDA O ORHIDEE
Principala cauză a morții orhideelor este prea multă apă! Prietenul meu de la creșă mi-a confirmat acest lucru; cea mai frecventă greșeală în îngrijirea unei orhidee este, fără îndoială, udarea excesivă. Orhideele trebuie udate numai atunci când sunt complet uscate, astfel încât este imposibil să se ofere o indicație precisă a udării lunare. În general, iarna ar putea fi suficiente 2 udari pe lună, vara, dacă este foarte cald, chiar și una pe săptămână. Singurul parametru care ne ajută să înțelegem când să dăm apă sunt rădăcinile; dacă apar o culoare verde plictisitoare cu reflexe gri argintiu, atunci înseamnă că trebuie udate. Un alt parametru care indica lipsa apei este greutatea vazei; cantarim vaza si daca ni se pare prea usoara avem nevoie de apa. Rădăcinile bine hidratate par umflate și de culoare verde strălucitor. Dacă suntem nehotărâți ce să facem, credem că o zi în plus de uscăciune este mai bună decât să dăm apă când nu este nevoie! Dacă solul în care creștem orhideea este compus din scoarță și mușchi de sphagnum , udăm orhideea ca orice altă plantă, dar aveți grijă să nu lăsați reziduuri în farfurie. Daca totusi crestem orhideea doar cu scoarta putem scufunda vaza 2/3 in apa si asteptam cateva minute ca planta sa se hidrateze bine (foto 1) . În orice caz, florile nu trebuie să fie niciodată umede, altfel s-ar putea ofili. Frunzele pot fi umezite cu apă, poate folosind o sticlă cu pulverizator (foto 2) , având grijă să nu creeze stagnare în miezul vegetativ al plantei… tot în acest caz planta ar putea putrezi. Așa că recomand să tamponați frunzele cu o cârpă pentru a usca excesul de apă. Cea mai bună apă de folosit este apa demineralizată (adică apa de fier), dar dacă folosim apă de la robinet din când în când nu se întâmplă nimic. Singura precautie care trebuie luata cu apa este ca aceasta sa nu fie prea rece, asa ca daca este necesar, incalziti-o cateva secunde in cuptorul cu microunde (in jur de 35 de grade).
Îngrășământul
Oferirea de îngrășământ orhideelor este esențială pentru a asigura creșterea plantei și înflorirea abundentă. Sunt multe pe piata, specifice orhideelor. Toate diferă în administrare, așa că cel mai bine este să citiți instrucțiunile pe care fiecare producător le recomandă pentru produsul său. În general, este mai bine să fertilizați orhideea tot timpul anului, dar să o suspendați când planta este în floare. Totuși, să nu ne descurajăm dacă vedem o orhidee care crește foarte puțin, este absolut normal! Phalaenopsis are o creștere extrem de lentă, poate chiar să producă o singură frunză nouă pe an .
ÎNFLORIREA
Fără îndoială cel mai satisfăcător moment pentru cei care cultivă orhidee este înflorirea acestora. Daca planta a fost ingrijita si fertilizata ne va da o inflorire de doua ori pe an (toamna si primavara) care va dura cateva luni (foto 1) . Florile nu le udăm niciodată și dacă încep să se îngroașe și să devină spongioase, este absolut normal… sunt pe cale să se ofilească! Odată ce ultima floare a căzut, decidem dacă lăsăm tulpinile sau le tăiem. Dacă decidem să le lăsăm, florile vor crește mereu din nou pe acele tulpini, dar puțin mai mici. Se ofilesc tulpinile vechi în ciuda grijii iubitoare? Nici o problemă! Planta va face altele noi sezonul viitor. Dacă, totuși, decidem să le tăiem imediat (foto 2) , planta va crește o nouă tulpină când va veni momentul și noile flori vor crește de acolo.
UN LOC PERFECT PENTRU ORHIDEE
Phalaenopsis sunt plante care necesită un loc cald și luminos. Locul ideal pentru a aseza o orhidee este in interiorul casei in fata unei ferestre, dar ferit de soare direct. Așa că pune doar o perdea luminoasă pe fereastră și orhideea noastră va fi fericită! Orhideelor nu le plac schimbările bruște de temperatură, așa că dacă trebuie să deschidem fereastra iarna, mutam planta într-un colț adăpostit. Pentru a promova umiditatea mediului ambiant putem aseza un mic vas cu apa langa planta. Dacă frunzele de orhidee sunt prăfuite, spălați-le cu o minge de vată (folosesc mereu dischete demachiante) umezite cu apă și o picătură de lapte. Deși poate părea ciudat, acea picătură mică de lapte dizolvată în apă va face frunzele să strălucească fără reziduuri de calcar. Sfatul meu se termină aici! Scrie-mi în comentarii dacă știi pe alții și dacă îți place trimite-mi câteva fotografii cu orhideele tale.