inmultire capsuni

Nu putem avea niciodată destule căpșuni: sunt fructe care le plac tuturor și pot fi, de asemenea, un ingredient excelent pentru deserturi și gemuri . Ideal este să le crești singur , lucru pe care îl putem face fără prea multe dificultăți atât în ​​grădină, cât și pe balcon. Ceea ce nu știe toată lumea este că odată ce ai o plantă de căpșuni este foarte simplu să o înmulți pentru a obține noi plante.

Deci haideți să descoperim un truc inteligent pentru a obține noi plante de căpșuni gratuit , fără a trece prin semințe.

Înmulțirea căpșunilor prin stolon

Căpșunile sunt o plantă de acoperire a solului, care în natură este capabilă să colonizeze rapid subarbustul. Nu se răspândește doar prin semințele pe care le vedem pe fruct: se extinde pe orizontală, emițând tulpini lungi deosebite cu câteva frunze mici, lăstari târâtori, numiți stoloni . Stolonii sunt capabili să se înrădăcineze în sol. 

În practică, stolonul este un fel de „cordon ombilical” care leagă planta mamă de planta fiică, care va crește doar atunci când va intra în contact cu solul. Această particularitate a plantei de căpșun poate fi în avantajul nostru: ne permite să obținem plante noi mult mai rapid și mai ușor decât să facem acest lucru din semințe.

Plantele înmulțite cu stolon sunt din toate punctele de vedere ca și planta mamă, deoarece mențin același ADN. De fapt, este o reproducere definită ca „amică”, deoarece nu presupune încrucișare, spre deosebire de reproducerea prin sămânță, derivată din polenizarea florii. Așadar dacă plecăm de la răsaduri de calitate, selectate pentru a fi rezistente și productive, vom obține plante noi care vor avea aceleași calități.

Cum să obțineți răsaduri noi

Plantele de căpșuni emit stoloni între primăvară și vară , ceea ce avem nevoie pentru a ne înmulți căpșunile:

  • In cultivarea normala ar fi indicat sa se taie curelele, pentru a concentra energiile plantei asupra fructelor, evitand irosirea resurselor pentru dezvoltarea acestor lastari. Pentru a obține plante noi, totuși, trebuie să lăsăm stolonii să se lungească, până formează noduri , capabile să producă atât rădăcini, cât și frunze.
  • Aceste noduri trebuie puse în contact cu solul, care trebuie slăbit . 
  • Dacă creștem în grădină , ne putem limita la îngroparea parțială a stolonului la nod.
  • Dacă creștem pe balcon , totuși, este mai bine să punem un borcan mic cu pământ bun lângă ghiveciul principal, în care vom îngropa delicat stolonul acolo unde există un nod cu frunze.
  • Singura îngrijire necesară în acest moment va fi menținerea solului umed .
  • Odată ce noua plantă s-a format și s-a înrădăcinat, pur și simplu tăiați stolonul , separându-l de planta mamă. Vom fi obtinut astfel noua planta de capsuni.

Din noile plante vor crește și alți alergători noi: puteți continua la nesfârșit și puteți obține o mulțime de căpșuni de folosit în bucătărie și de savurat la masă.

Similar Posts