cultivare busuioc

Dacă vrem să avem busuioc bun de folosit în bucătărie, există câteva trucuri pentru a-l crește și a nu-l lăsa să moară la scurt timp după cumpărare. La urma urmei, frunzele proaspăt culese au un miros care nu poate fi întreținut prin congelare sau uscare. Vestea bună este că creșterea busuiocului este destul de simplă: o putem face în grădină, dar și în ghivece, pe balcoane și pervazuri. Mai jos vedem câteva sfaturi pentru a preveni moartea busuiocului .

1. Plantați la momentul potrivit

Primul lucru de știut este că busuiocul nu tolerează temperaturile scăzute . Este nevoie doar de o noapte rece și planta devine neagră și moare. Din acest motiv, cel mai bine este să începeți să creșteți busuioc odată cu sosirea primăverii , când clima este blândă. În nordul Italiei este mai bine să așteptați până în mai, în timp ce în sud busuiocul poate fi în aer liber încă din aprilie. Trebuie să acordăm mare atenție oricăror înghețuri nocturne: dacă simțim că se așteaptă să revină vremea rece, trebuie să dăm adăpost răsadurilor.

2. Nu cultivați plante prea aproape unul de altul

Găsim adesea ghivece de busuioc în supermarketuri care sunt adevărate tufe, unde mai multe plante sunt comprimate într-un ghiveci mic. Aceste răsaduri aglomerate vor concura între ele pe măsură ce vor crește, luptând pentru nutrienți și lumină. Mai mult, vor deveni atât de groși încât nu vor lăsa aerul să circule, favorizând formarea bolilor fungice, care pot provoca moartea busuiocului nostru.

Răsadurile de acest fel sunt potrivite pentru a fi păstrate pentru o perioadă scurtă de timp, apoi recoltați totul în câteva săptămâni și faceți un pesto bun de casă. Cu toate acestea, dacă dorim să le creștem pentru o perioadă lungă de timp, este necesar să le repotăm, împărțind răsadurile și transplantându-le separat , astfel încât să aibă timp să se dezvolte.

Și mai bine ar fi să cumperi busuioc semănat cu criterii mai mari de un pepinier specializat. Nu trebuie sa ne facem griji daca vedem o singura planta la achizitionarea ei: daca o cultivam bine va creste luxuriant.

3. Udă puțin și des

Printre cele mai frecvente erori se remarcă cele legate de irigare, care reprezintă probabil cea mai mare sursă de probleme pentru busuioc. Planta noastră aromată adoră să aibă sol care este mereu umed : dacă uităm să udăm, vom vedea că se ofilește repede, până se usucă.

Cu toate acestea, ar fi la fel de greșit să udați prea mult busuiocul . Solul îmbibat cu apă duce la putrezirea rădăcinilor. Una dintre cele mai frecvente patologii este „tulpina neagră a busuiocului” (mai exact boala fusarium) și este cauzată de stagnarea apei.

Răsadurile cultivate în ghivece sunt deosebit de expuse riscului de „înec”. Să avem grijă să verificăm des farfuria, golind-o dacă o găsim plină cu apă. Regula pentru udarea busuiocului este să o faci des, dar cu puțină apă de fiecare dată .

Mai sunt câteva sugestii cu privire la irigare: evitați orele cele mai calde și folosiți apă la temperatura camerei , evitând șocurile termice care pot slăbi planta.

4. Nu uda frunzele

Bolile care pot ucide busuiocul se datorează în principal sporilor fungici, care proliferează în condiții umede. Când udați busuioc cel mai bine este să direcționați apa direct către sol , astfel încât să ajungă imediat la rădăcini, evitând umezirea frunzelor .

5. Colectați în mod corect

10 alimente care nu trebuie păstrate la frigider

Ultimul sfat important pentru ca busuiocul nostru să trăiască bine se referă la recoltare : trebuie să înțelegi întotdeauna tehnica de tundere . Constă în luarea vârfului ramului de busuioc, tăierea vârfului ramului cu frunzele superioare atașate . In acest fel planta ramane echilibrata si este de fapt stimulata sa produca noua vegetatie. 

Dacă totuși am îndepărta frunzele individuale, am rămâne cu o plantă care se desfoliază treptat, slăbind progresiv. Prin tundere amânăm și eliberarea florilor , care în busuioc trebuie întotdeauna îndepărtate , astfel încât planta să își poată aloca toată energia frunzelor.

Similar Posts