Odata cu sosirea toamnei trebuie sa ne facem griji cu privire la protejarea plantelor de inghet. Vara am mutat multe plante de apartament pe terasă, dar odată cu venirea frigului trebuie să le protejăm pe cele mai delicate. Plantele tropicale, precum Ficus sau Monstera , nu tolerează frigul sub 10°C, dar există multe specii care nu tolerează înghețul sub 0°C.
Cum să protejezi plantele de înghețul iernii
Alegerea celei mai potrivite soluții depinde de tipul de plantă și de dimensiunea acesteia.
Plantele tropicale pot fi mutate în interior, într-un loc departe de sursele de căldură, cum ar fi sobele și calorifere, și de curenții de aer înghețați. Ferestrele pe care le deschidem des iarna trebuie deci evitate. Pentru a crește umiditatea mediului, pulverizăm frecvent frunzele.
Alte plante insa, desi nu le place inghetul, nici nu tolereaza climatul cald si uscat al apartamentelor noastre. De exemplu, frunzele de dafin sau citricele , cum ar fi plantele de lămâie , nu trebuie mutate în interior, ci trebuie protejate corespunzător pe balcon.
În acest caz contează și dimensiunea plantei: putem folosi de fapt o seră rece, clopoței sau foi nețesute sau hote .
Sere au o structură modulară, din plastic sau metal, sunt formate din mai multe rafturi și sunt acoperite de o folie de plastic cu închidere. Se mai numesc și „sere de dulap” pentru că sunt dreptunghiulare și se sprijină pe un perete, ca un dulap. Alegem o pozitie insorita: in acest fel plantele se vor putea bucura de lumina si caldura in timpul zilei si vom creste temperatura interioara. O seră poziționată la soare poate crește temperatura internă cu 5/8°C față de temperaturile minime exterioare pe timp de noapte.
Clopotele, din sticlă sau plastic, sunt potrivite pentru protejarea plantelor mici individuale.
Foile respirabile din material nețesut (tnt) sunt în schimb utile pentru protejarea plantelor mari, precum lămâile sau cățărătorii. Sunt vândute în rulouri sau în capace preambalate, utile pentru înșirare pe plante.
Prevenire, mulcire și biostimulare
Înainte de a „împacheta” plantele în foițe sau în seră, să le verificăm cu atenție pentru a evita prezența insectelor parazite sau a bolilor fungice, care ar putea prolifera netulburate sub protecții. Pentru prevenire putem efectua tratamente cu un insecticid pe baza de piretrine si ulei de rapita impotriva insectelor si cu un fungicid pe baza de bicarbonat de potasiu impotriva bolilor fungice.
În această etapă este o bună practică de a oferi plantelor ajutorul necesar pentru a depăși o perioadă stresantă precum iarna și șocurile termice. Biostimulatorii naturali sunt potriviti în special pentru îmbunătățirea apărării naturale a plantelor și pentru a le ajuta să facă față frisoanelor de iarnă. Alegem soluții specifice în funcție de tipul de plantă: acidofilă , cu flori , citrice , veșnic verde , etc.
După fertilizarea plantei, întindem un strat de mulci pe pământ la baza tulpinii: acesta va servi pentru a proteja rădăcinile de îngheț, pentru a împiedica înghețul înghețat să ajungă la gulerul plantei și la rădăcini și la reducerea termică. gradient între exteriorul și stratul de suprafață al solului. Putem folosi materiale naturale (frunze, scoarță, discuri din fibră de cocos pretăiate pentru ghivece rotunde) sau artificiale (foi).
Dacă ne așteptăm la înghețuri cu mult sub 0°C, învelim ghivecele cu rogojini, bucăți de cărbune și folie cu bule , pentru a îmbunătăți izolarea termică a solului din exterior.
Inspectie periodica
După protejarea plantelor nu trebuie să le abandonăm.
În zilele însorite de iarnă deschidem sera în orele cele mai calde pentru a o ventila. Astfel vom evita excesul de umiditate si vom limita dezvoltarea sporilor.
De asemenea, este important să planificați un control săptămânal pentru a verifica starea lor de sănătate. În special, verificăm absența bolilor fungice, care se pot dezvolta cu ușurință într-un mediu foarte umed precum cel al unei sere. Pentru a limita apariția bolilor fungice vom reduce irigarea. Nu le vom suspenda, pentru că solul nu trebuie să se usuce, dar le vom reduce la minimum. Nu udăm niciodată frunzele iarna.
În timpul verificării verificăm și absența insectelor parazite, care s-ar putea strecura în seră pentru a se proteja de frig. Daca este necesar intervenim cu un revigorant natural, precum Sapunul Moale de Potasiu .