Uleiul de neem a fost folosit mult timp în agricultura ecologică pentru a apăra plantele de paraziți, profitând de caracteristicile particulare ale acestei plante. Azadirachta indica , numită și copac Neem sau Nim , este o plantă originară din India și a fost întotdeauna folosită ca insecticid natural. Din cele mai vechi timpuri au observat că Arborele de Neem nu era atacat de paraziți și, punându-și frunzele în dulapuri, țineau moliile departe.
Astăzi știm că semințele arborelui de Neem , din care se obține uleiul, sunt bogate în ingrediente active și limonoide, în special azadiractina care luptă împotriva insectelor. Când vine în contact cu paraziții, prin ingestie sau simplu contact, inhibă dezvoltarea larvelor și are efect fagorepelent care reduce stimulul la nutriție.
O altă particularitate care face Uleiul de Neem unic este acțiunea sa translaminară : adică capacitatea de a pătrunde în țesuturile plantelor, extinzându-și acțiunea în timp. De exemplu, în caz de ploaie. Se poate aplica atât pe frunze, cât și în sol: în al doilea caz are un anumit efect sistemic : este absorbit de rădăcini și împins în seva, protejând planta mai mult timp, chiar și frunzele care nu au apărut încă. .
Ulei de neem pentru apărarea plantelor: ce paraziți?
Azadiractina are un spectru larg de utilizare și este utilă pentru limitarea prezenței majorității insectelor parazite prezente în grădinile noastre. Atât cei cu piese bucale înțepătoare și suge , cum ar fi Afidele (puricii plantelor), Acarienii (acarienii păianjen roșu), trips , ploșnițe , ploșnițe și muște albe . Atât cele cu piese bucale de mestecat , cum ar fi larvele de lepidoptera , Oziorrinco , fluturele de mușcate ( Cacyreus marshalli ) și forțarul de cimiș ( Cydalima perspectalis ), sunt mai greu de luptat cu alte sisteme naturale. Avand o actiune translaminara actioneaza si impotriva larvelor de minator de frunze .
Uleiul de neem este , de asemenea, bogat în elemente nutritive, în special azot și, prin urmare, este și un îngrășământ.
Cum se folosește uleiul de neem pe plante
Fiind un ulei vegetal, este un produs original total natural și permis în agricultura ecologică. Prin urmare, îl putem folosi atât pe plante ornamentale, cât și pe plante vegetale, aromatice și fructifere. Nu este dăunător pentru albine și este total biodegradabil, prin urmare nu lasă reziduuri în sol.
După cum am văzut, putem folosi uleiul de neem în două moduri: foliar sau radical .
Aplicarea foliară funcționează imediat, de exemplu în prezența insectelor pe plantă. Este suficient să pulverizați bine tot frunzișul, în special pe partea inferioară a frunzelor, unde paraziții își depun de obicei ouăle. Uleiul de neem este disponibil și în versiunea spray gata de utilizat și pre-dozată , potrivită pentru aplicare foliară.
Aplicarea radicală durează mai mult în timp, deoarece este absorbită de rădăcini și ajunge la frunze prin seva. De asemenea, protejează lăstarii care vor apărea și nu pot fi spălați de ploaie. In acest caz este mai bine sa folosim un Ulei de Neem concentrat pe care il vom dilua in apa in functie de tipul de tratament, foliar sau radical. În al doilea caz, se folosește mai puțin, dar este întotdeauna bine să urmați instrucțiunile de pe etichetă.
Uleiul de neem este de obicei pulverizat pe frunze cu un pulverizator sau cu o pompă manuală, în funcție de cantitatea de soluție necesară. În prezența unor plante mai mici și mai delicate, precum suculentele, putem folosi și o perie sau o bile de bumbac.
Folosim mănuși și protecție pentru ochi și efectuăm tratamente în orele mai răcoroase ale zilei. Este un ulei și sub razele directe ale unui soare foarte fierbinte poate „prăji” frunzele: este mai bine să-l pulverizezi după apus sau dimineața devreme.
Înainte de a efectua tratamentul facem câteva teste pe o frunză. Unelor specii nu le place Neem . Inainte de a consuma legumele si fructele va trebui apoi sa respectam o perioada scurta de uscare: de obicei este de cateva zile, dar mereu verificam ce scrie pe ambalaj deoarece se poate schimba in functie de tipul de cultura.
Când utilizați ulei de neem
Chiar dacă este o soluție naturală și organică, nu înseamnă că putem „îneca” plantele în ulei de Neem ! Chiar si produsele naturale pot avea efecte secundare sau efecte toxice daca sunt folosite excesiv sau necorespunzator.
Tratamentele radiculare trebuie efectuate de maxim 4 ori pe parcursul ciclului vegetativ al culturii. În timp ce va trebui să așteptăm 8/10 zile între fiecare tratament foliar: 8 în prezența insectelor, 10 ca preventiv.
Sloganul „prevenirea este mai bine decât vindecarea” explică bine cum ar trebui să-l folosim pentru a obține tot ce este mai bun de la uleiul de neem pentru a apăra plantele. Aplicând-o preventiv, la începutul primăverii, înainte de sosirea insectelor, pentru a profita de acțiunea sa fagorepelentă: adică face frunzele dezgustătoare pentru gusturile insectelor.
La inceputul primaverii putem efectua primul tratament radical, care va fi urmat de interventii foliare la fiecare 10 zile cand temperaturile incep sa creasca si parazitii isi fac aparitia.
În cazul prezenței paraziților pe plantă, repetăm tratamentul la fiecare 8 zile. Apoi, apărarea biologică trebuie „integrată”, adică alături de alte soluții biologice. Poate specific pentru tipul de insectă detectat. De exemplu, Extract de Urzica in caz de acarieni sau Sapun Moale impotriva Afidelor .