Există multe motive pentru a folosi Propolisul în grădină pentru a proteja plantele horticole, pomicole și ornamentale.
După cum știm cu toții, propolisul este o substanță rășinoasă produsă de albine. Îl extrag din conifere și îl transformă într-un compus lipicios, cu scopul de a „sigila” stupul și de a împiedica pătrunderea ploii dar și de a-l apăra de bacterii. Propolisul este de fapt un antibacterian natural.
Eficacitatea incredibilă a Propolisului este astăzi subiectul unei redescoperiri atât pentru sănătatea umană, cât și pentru îngrijirea plantelor. Propolisul este de fapt un revigorant eficient, util pentru întărirea apărării naturale a plantelor, datorită conținutului său de rășini, ceară naturală, flavonoide, uleiuri esențiale, vitamine și minerale . Printre solutiile permise in agricultura ecologica regasim atat substante de baza , cat si substante coroborante , precum Propolisul .
Propolisul îmbunătățește într-un mod complet natural capacitatea plantelor de a răspunde la stresul biotic, adică cauzat de paraziți precum ciupercile și insectele fitofage, și abiotic, cauzat de factori externi, precum erorile de cultivare sau evenimentele climatice.
De ce să folosești propolis în grădină
Compoziția specială a Propolisului îl face util din mai multe motive.
Prezența compușilor fenolici, flavonoidelor și terpenelor conferă Propolisului o anumită capacitate antibacteriană, antivirală și antifungică. Este deci util pentru intreruperea dezvoltarii sporilor si creeaza un mediu nu prea placut pentru insectele fitofage.
În plus, Propolisul activează și îmbunătățește procesul de vindecare vegetală a rănilor cauzate de tăiere, traumatisme sau mușcături de insecte. Protejează rana și previne pătrunderea bacteriilor și sporilor.
Mai general, Propolisul este un instrument util în contextul combaterii integrate a dăunătorilor pentru îmbunătățirea apărării naturale a plantelor. De fapt, induce producerea de compuși chimici defensivi care cresc rezistența plantelor la boli și stres climatic, cum ar fi vârfurile de căldură și îngheț sau grindina.
In sfarsit, are o actiune fitostimulanta: creste vigoarea si favorizeaza dezvoltarea si formarea florilor si fructelor, marindu-le termenul de valabilitate si luptand cu putregaiul.
Pe plantele fructifere, aproape de înflorire, atrage albinele și alte insecte polenizatoare.
Nu în ultimul rând, un motiv bun pentru a folosi Propolisul este că este o substanță inofensivă pentru oameni, animale și insecte benefice și utilizarea lui nu duce la poluarea sau toxicitatea mediului. Nu eliberează reziduuri în fructe și sol sau și nu prevede o perioadă de deficiență: este suficient să spălați legumele și fructele înainte de a le mânca.
Cum se folosește propolisul în grădină
Putem alege Propolis gata de utilizare sau Propolis concentrat , pe care îl vom dilua în apă urmând dozele indicate pe ambalaj. Cel gata de utilizare este mai potrivit pentru terase si gradini mici de legume; cea concentrată este recomandată în prezența grădinilor mari.
Solutia se vaporizeaza pe frunze, fructe si legume cu un nebulizator si poate fi folosita in combinatie sau alternanta cu alte tratamente, precum cele pe baza de Cupru si Sulf sau sapun moale .
Are efect biostimulant asupra rădăcinilor, lăstarilor, mugurilor și favorizează formarea și umflarea fructelor. Proprietatea vindecătoare ajută la protejarea și regenerarea vegetației afectate de traume și furtuni de grindină.
Acțiunea sa biostimulatoare este sinergică cu cea desfășurată de îngrășămintele normale și crește capacitatea plantelor de a absorbi mai bine factorii nutritivi.
Când să utilizați
Primăvara toate plantele horticole, fructifere și ornamentale se confruntă cu cel mai dificil moment. Atat din cauza stresului climatic, cu riscuri de inghet urmate de zile foarte calduroase, cat si din cauza stresului de transplant si post-taiere. În plus, clima de primăvară, caldă și ploioasă, stimulează prezența paraziților, precum afidele , și a formelor fungice, precum mucegaiul ( Făinarea ), Crusta sau Peronospora .
Propolisul , datorită proprietăților sale antibacteriene și stimulatoare, este un ajutor valabil în această perioadă, 100% natural și permis în agricultura ecologică.
Tratamentele trebuie repetate la fiecare 12/15 zile, din martie pana in octombrie in functie de zona climatica, chiar si in perioada de inflorire: albinele si polenizatorii sunt atrase de Propolis si isi vor desfasura pretioasa munca de fertilizare. In prezenta insectelor sau bolilor fungice putem intensifica tratamentele la fiecare 7 zile si le combinam cu alte solutii biologice specifice tipului de problema.
Pe lângă primăvară, toamna este și o perioadă în care Propolisul este deosebit de util. Atât pentru a proteja plantele de bolile fungice, cât și pentru a dezinfecta rănile în cazul tăierii. În plus, Propolisul este util pentru îmbunătățirea apărării plantelor înainte de perioada de iarnă.