Prezența gândacilor în casă trebuie să declanșeze un sonerie de alarmă deoarece sunt insecte care se reproduc rapid: dacă nu intervenim prompt riscăm să avem de-a face cu o întreagă colonie. Mai mult decât atât, gândacii ne pot contamina alimentele cu excrementele lor, devenind vectori ai salmonelei, hepatitei A, legionelei și a altor boli teribile. Din păcate sunt animale nocturne și de multe ori devenim conștienți de prezența lor doar atunci când există deja mai multe insecte adulte.
Gândaci în casă: cunoaștem obiceiurile inamicului
Gândacii , numiți gândaci , sunt prezenți pe pământ de mai bine de 300 de milioane de ani și, prin urmare, sunt prezenți pe aproape toate continentele. Există mai mult de 4.000 de specii de gândaci , dar în casele italiene putem întâlni mai ușor gândacul negru ( Blat orientalis ) sau gândacul roșcat ( Periplaneta Americana ) . În pivnițe putem găsi în schimb Blattella germanica cenușie și Supella longipalpa cu corpul roșu și o bandă neagră în centru.
Blatta orientalis și Periplaneta Americana nu zboară și intră în casele noastre cățărându-se pe pereți sau țevi. De obicei fac asta noaptea și sunt mânați de căutarea hranei. Iarna, de asemenea, pentru a scăpa de îngheț.
Iubesc locurile întunecate și umede și, dacă găsesc hrană disponibilă, se reproduc și depun ouă. Femelele depun mai multe puie de-a lungul anului și pot ajunge până la 40 de ouă: de aceea câteva exemplare se pot transforma rapid într-o invazie. Și motivul pentru care trebuie să intervenim cu promptitudine atunci când vedem un gândac care se „darește” în bucătărie. Sunt de fapt foarte rapizi și au un excelent simț al direcției: două caracteristici care le fac dificil de capturat.
Cele mai expuse încăperi sunt bucătăria și baia: în chiuvetă, sub mobilierul de bucătărie încorporat, sub electrocasnice, în locul în care ținem gunoiul ud etc.
Sunt animale care trăiesc în grupuri, dar nu sunt de susținere: de exemplu, în lipsa hranei nu au nicio problemă să mănânce cadavrele semenilor lor.
Cum să previi sosirea gândacilor în casa ta
Mai întâi trebuie să sigilăm crăpăturile și crăpăturile din care gândacii ar putea intra în casă. Pot accesa si peretii interiori ai condominiilor prin conducte: sifoanele chiuvetei trebuie bine inchise cu cupele corespunzatoare langa perete, pentru a preveni patrunderea insectelor.
Curățarea zilnică bună a podelelor camerelor în care manipulăm alimente, de exemplu bucătăria și sufrageria, este prima metodă de a preveni apariția acestor insecte. De asemenea, blaturile din bucătărie trebuie curățate cu un dezinfectant. Gândacii caută mâncare: dacă nu o găsesc se vor duce în altă casă.
Nu lăsăm alimentele în ambalaje deschise: se pot contamina. Mai bine să-l depozitați într-un recipient pentru alimente cu sigiliu ermetic. De asemenea, recipientul pentru deșeuri organice trebuie să se închidă bine pentru a preveni pătrunderea insectelor. Chiar și vasele murdare din chiuvetă noaptea sunt o sursă de hrană pentru gândaci: mai bine să le speli sau să le muți în mașina de spălat vase închisă.
Dacă gândacii sunt prezenți în dormitoare, putem pune naftalină în dulapuri. Este un miros pe care nu îl pot tolera.
Cum să te descurci cu gândacii în casă
Dacă observăm gândaci în casă, încercăm să aflăm unde fug, cu scopul de a le identifica bârlogul. In orice caz lasam urme de gel insecticid specific impotriva gandacilor in locurile prin care trec insectele. Se vinde in seringi practice pentru a ne permite sa aplicam doze mici si chirurgical doar in locurile in care gandacii sunt cei mai prezenti. Ingredientul activ este conceput pentru a elimina întreaga colonie: nu acționează prin contact, ci ucide insecta încet, permițându-i să se întoarcă în cuib. Când va muri, trupul său va fi mâncat de femele și de alți gândaci, otrăvindu-i.
În prezența multor insecte adulte putem folosi un insecticid gata de utilizare special împotriva gândacilor. Putem alege între un produs lichid sau un produs spray cu pai direcțional pentru o acțiune mai țintită în crăpături și locuri greu accesibile. Este un produs cu efect de spălare și knockdown, cu o acțiune reziduală lungă care protejează mediile până la 4 luni.
Acolo unde este posibil putem folosi un insecticid microgranular specific . Acestea sunt momeli care sunt foarte atractive pentru gandaci si contin un ingredient activ care ucide imediat insecta. Sunt frunze granulare și trebuie poziționate în apropierea locurilor unde am văzut trecând gândacii.
Dacă preferăm o soluție naturală și cu impact redus asupra mediului, putem folosi pământ de diatomee . Este un pământ natural de diatomee amorf și este recunoscut ca biocid de reglementările europene. Spre deosebire de insecticide, nu otrăvește gândacii , ci acționează fizic asupra cuticulei insectelor: pulberea naturală atacă grăsimea și deshidratează animalul în câteva ore. Este o soluție indicată în prezența animalelor de companie, deoarece este total inofensivă pentru acestea.