Trandafirii toamna si iarna necesita o ingrijire speciala pentru a permite acestei splendide plante sa depaseasca rigorile iernii si sa se pregateasca pentru noua inflorire .
Transplantarea trandafirilor toamna
Toamna este cel mai bun moment pentru a transplanta trandafiri . Am putea să o facem și la începutul primăverii, dar odată cu sosirea primei vreme rece plantele intră în repaus vegetativ și vor avea suficient timp să-și aseze rădăcinile în pământ și să se întărească.
Găurile pentru transplant trebuie pregătite cu câteva săptămâni înainte, având grijă să îndepărtați pietrele și părțile altor plante. Acestea trebuie să aibă dimensiunea dublă față de ghiveciul care conține planta de trandafir .
În această fază integrăm în sol perle bioactivatoare de origine naturală care vor stimula înrădăcinarea.
Inainte de transplant verificam si drenajul perfect al apei din gaura: turnam apa in interior si verificam absorbtia. Pământul trebuie să absoarbă apa ca un burete și trebuie să se formeze bălți.
Transplantul trebuie efectuat într-o zi însorită, iar solul din groapă trebuie să fie uscat.
Tăierea trandafirilor toamna
La sfarsitul infloririi putem trece la redimensionarea ramurilor unor tipuri de trandafiri. De exemplu, trandafirii arbusti și trandafirii cățărători care nu se reînfloresc sunt tăiați toamna, scurtând ramurile mai bătrâne.
Trandafirii care reînfloresc trebuie tăiați pe măsură ce se estompează pentru a stimula nașterea de noi muguri.
În cazul trandafirilor de fructe de pădure nu va trebui să tăiem florile ofilite: din ele vor crește boabele.
În cazul trandafirilor cățărători și tăiați , toamna este perioada ideală pentru legarea ramurilor noi și tăierea celor mai lungi.
În general, tăierea de toamnă servește pentru a da spațiu și seva noilor ramuri care vor înflori anul viitor, atât pentru a da „forma” în cazul trandafirilor de tufă , cât și pentru a limita dezvoltarea acestora în cazul plantelor cățărătoare și tăiate .
Pentru tăiere folosim întotdeauna foarfece cu lame bine ascuțite și dezinfectate. Tăierea trebuie să fie curată, fără scăpare, chiar deasupra unui mugur și cu o înclinare de 45° pentru ca picăturile de apă să nu se oprească.
La sfarsitul taierii putem trata planta cu Propolis , un produs natural cu proprietati antibacteriene. Tăieturile mai mari trebuie protejate cu un chit de vindecare .
Boli fungice
Perioadele caracterizate de ploi asociate cu temperaturi încă blânde sunt habitatul ideal pentru bolile fungice. O afecțiune care se observă de obicei primăvara și toamna.
Ploile frecvente, umiditatea atmosferică ridicată, ceața persistentă și irigarea excesivă creează un mediu ideal pentru dezvoltarea ciupercilor patogene. Prezența constantă a umidității pe frunze oferă sporilor fungici un mediu perfect pentru a germina și a pătrunde în țesuturile plantelor. O altă condiție sunt temperaturile moderate, între 15°C și 25°C. Umiditatea excesivă combinată cu acest interval de temperatură permite ciupercilor patogene să crească și să se reproducă optim, răspândindu-se rapid pe plantele gazdă. Temperaturile prea ridicate sau prea scăzute îngreunează însă activitatea fungică, reducând posibilitatea contagiilor.
Pentru a preveni apariția bolilor fungice putem folosi Extract de coada-calului , o substanță naturală care a demonstrat o acțiune directă eficientă asupra controlului bolilor fungice ale plantelor, precum crusta . Conține siliciu care întărește țesuturile plantelor făcându-le mai puțin sensibile la atacul sporilor.
Făina de bazalt este utilă și împotriva bolilor fungice . Este o pulbere de roca micronizata bogata in silicati cu un puternic efect hidrofug: aplicata pe frunze previne depunerea apei si in consecinta reduce posibilitatea ca o ciuperca sa patrunda in interiorul plantei. O altă soluție de origine naturală este carbonatul hidrogen de sodiu : o substanță de bază cu acțiune preventivă și curativă împotriva bolilor fungice: dacă este aplicată pe ciuperci, provoacă spargerea și uscarea sporilor.
Toamna putem folosi si Copper Powder , un produs solubil in apa care se distribuie usor uniform. Alternativ putem folosi un îngrășământ lichid de cupru pe bază de sulfat de cupru: formularea lichidă este mai ușor de amestecat cu apă.
Protecție împotriva înghețului
Trandafirii sunt plante rezistente si tolereaza bine frigul chiar si pana la -10°C. Cu toate acestea, în cazul temperaturilor mai scăzute sau al expunerii la vânturi reci, este o idee bună să protejați rădăcinile plantelor cu un strat de mulci. Putem folosi materiale naturale, precum paie sau scoarță, pentru a le distribui la picioarele trunchiului pentru a forma un strat de minim 5/10 cm.
Mulcirea împiedică picăturile înghețate de îngheț să ajungă adânc în rădăcini. De asemenea, reține umiditatea și limitează nevoile de apă la minimum.
În cazuri mai grave putem proteja părul cu o foaie de material nețesut respirabil